Rita en ärm

Hur du ritar en ärm utan extra puff! Jag har fått leta för att hitta en beskrivning som ger en slät ärmkulle utan risk för puffärm. Bloggen In the mood for couture gav mig en bra utgångspunkt. Här gör vi en kort ärm till vårt grundliv, men du kan utgå från valfritt mönster.

1.5/5

Här ritas 4 cm vidd in i ärmkullen, med möjlighet att minska eller öka. Det är tillräckligt lite för att du ska kunna sy ärmen i ärmhålet utan att först rynka ärmkullen, men du behöver nåla noga. Du får en ärm som passar perfekt i ditt ärmhål, men som inte begränsar din rörlighet alltför mycket.

Börja med att förbereda ärmhålet så att det är stort nog för en ärm: Kalkera ditt grundliv. Rita ärmhålet 1–1.5 cm djupare än originalet och jämna till kurvan.

Kolla också att livets axel slutar där den beniga biten i din axel slutar. Har du längre axel än plagget kan tyget sitta tight runt axeln och ge den en konstig rundning. No bueno.

MÅTT

Mät din överarm där den är som störst. Ta sedan följande mått från ditt grundliv. Dra en linje från axelspets till axelspets. Förläng sidosömmen uppåt tills den skär linjen och mät ärmhålsdjupet (se bild nedan). Mät ärmhålets respektive halvor med måttband. Anteckna dina mått:

  • Överarm
  • Ärmhålsdjup
  • Längd ärmhål bak
  • Längd ärmhål fram

 

Ta ett stort papper eller tejpa samman 2–4 liggande A4. Använd gärna ett lite tjockare papper, det underlättar när vi ska mäta kurvor senare. Rita upp en triangel enligt nedan med hjälp av dina mått.

  • AB = ärmhålsdjup x 0.8
  • BC = längd ärmhål bak x 0.75
  • BD = längd ärmhål fram x 0.75

 

Bottenlinjen (CD) kallar vi Biceps. Förläng den så att längden motsvarar ditt överarmsmått + 5–7.5 cm. Rita en lika lång linje 5 cm nedanför. Ta bort 5 mm från varje ände om du vill ha en lite avsmalnande ärm. Rita ihop kortsidorna. Nu har du en sån här fin segelbåt:

Gör en markering i triangelns topp; den motsvarar var ärmen ska möta axelsömmen. Sedan ritar vi ärmkullen som en kurva utanför triangeln. Det viktiga här är kurvans längd, eftersom det är den som senare ska passas in i ärmhålet.

Det är lite pilligt att mäta med måttband längs en kurva, men det går. Baksidan – linjen som går från vänster ände upp till toppen – ska vara lika lång som ärmhålets längd bak + ca 2 cm.

Gör kurvan fram lika lång som ärmhålets längd fram + ca 2 cm. Framsidan kan vara aningen mer kurvig än baksidan:

Sätt markeringar för stämhack på halva höjden mellan linjen Biceps och ärmkullens topp: två på vänster sida (bak) och ett till höger (fram).

Sedan överför vi stämhacken till ärmhålet. Klipp ut din ärm och lägg den ovanpå grundlivet. Ärmens kurva bak ska ligga kant i kant med livets ärmhål bak.

Använd en nål för att hålla ihop pappren och rotera ärmkullen längs ärmhålet. Matcha konturerna, sätt ned nålen, vrid ärmen. Notera var ärmens stämhack möter ärmhålet och rita två stämhack på livet. Upprepa sedan på framsidan, men med ett stämhack.

Klart! Lägg till sömsmån och gör en toile för att testa formen.

Vill du att ärmen ska passa ärmhålet ännu lite närmare kan du trimma av ett par millimeter från ärmkullen. Tänk bara på att små ändringar gör stor skillnad. (Jag har själv pressat ned min ärmkulle från 4 cm till att vara 2.7 cm större än ärmhålet – jag har axlar så det räcker. Men det är ju en smaksak.)