Blogg

tyg & verktyg

På skrå: att skära snett med flit

När trådarna löper diagonalt istället för vertikalt genom ett plagg kan lite vad som helst hända. Använder man effekten till sin fördel får man ett mer följsamt, mindre skrynkligt, lite lyxigare plagg.

passform

Vadå B-kupa?

Kupstorlek i sömnad är något helt annat än behåstorlek. Såhär funkar det.

hack

Sy ett ärmsprund

Klassiskt tvådelat ärmsprund, så kallad tower placket. Inte så svårt som man kan tro!

hack

Glöm inte hängöglan

Hängöglan är lätt att glömma bort eftersom den nästan aldrig ingår i mönster. Såhär gör du en hängögla som matchar ditt foder- eller yttertyg.

tyg & verktyg

Att välja tyg

När man tänker på välgjorda kläder tänker man kanske på perfekt passform eller prydliga sömmar. Men viktigast för resultatet är valet av tyg.

designteori

Visuell vikt i sömnad

En smula designteori för dig som någon gång sytt ett plagg som blivit lite tråkigare, eller lite galnare, än du hoppats.

hack

Från t-shirt till klänning

Hur du ritar om en t-shirt till en enkel klänning, plus några saker att tänka på när du improviserar klänningar.

tyg & verktyg

Mellanlägg – vad är skillnaden?

I mönstret står det att du behöver “fusible interfacing” – men vilka sorter finns och vilken passar bäst? En kort genomgång av påpressbara mellanlägg.

hack

Från skjorta till knytblus

Knytbandet klipps på skrå och ersätter hela kragen. Du behöver ett blus- eller skjortmönster med integrerad knäppkant.

passform

Mönster och passform

Hur skiljer sig olika mönsterdesigners åt? Och hur väljer man egentligen storlek? Några bastips för dig som vill hitta rätt symönster.

passform

Hur ska en skjorta sitta?

Din skjorta får såklart se ut exakt hur du vill, men det finns några riktlinjer för hur en klassisk skjorta ska sitta, om inte annat så för att säkra att det går att röra sig normalt.

hack

Mellanfodra för extra värme

En vinterkappa kan behöva mellanfodras för att bli tillräckligt varm. Det låter kanske tekniskt men är inte alls svårt att göra.

hack

Sy ett uppvik

En kort ärm får lite mer finish med ett sytt uppvik. Det sys som ett band vikt runt ärmens nederkant. Rätsidan är alltså utåt oavsett om du bär det uppvikt eller som en förlängning av ärmen.