Glöm inte hängöglan

Hängöglan är lätt att glömma bort eftersom den nästan aldrig ingår i mönster. Såhär gör du en hängögla som matchar ditt foder- eller yttertyg.

Version 1 sys i fodertyg eller annat tunt tyg som kan vikas flerdubbelt utan att bli för klumpigt. Version 2 är anpassad för att kunna sys i kappull och blir därför ganska tjock. Tänk på att inte göra den såpass lång att den skaver och stör i nacken.

SY EN REMSA

Version 1 – fodertyg: Klipp en rektangel, 2.5 x 12 cm. Pressa båda långsidorna 6 mm mot avigan. Vik remsan på mitten så att du har fyra lager tyg och pressa. Sy en sticksöm längs båda långsidor.

Version 2 – yttertyg: Klipp en remsa på skrå, 4 cm bred och 15 cm lång. Vik med långsidorna ihop och sy med 1 cm sömsmån (längs mitten av den vikta remsan). Trimma sömsmånen till ca 3 mm. Vräng ut rätan med hjälp av en ätpinne eller rouleauvändare. Om ändarna blir lite fula och töjda efter vrängningen gör det inget. Remsan är längre än du behöver, så det trimmas bort i nästa steg.

FÄST I NACKEN

Båda versioner: Hitta fodrets överkant mitt bak. Beroende på hur mönstret ser ut är det antingen på fodrets bakstycke eller på en rundad infodring. Lägg remsan längs överkanten. Nåla remsan som ett U centrerad över mitten. Trimma bort några centimeter från ändarna så att öglan blir lagom lång. Tråckla fast inom sömsmånen.