Att välja tyg

När man tänker på välgjorda kläder tänker man kanske på perfekt passform eller prydliga sömmar. Men viktigast för resultatet är valet av tyg.

Rätt tygval ger plagget rätt form, rörelse och uttryck. Om man inte ständigt vill sy samma kombination av tyg och mönster behöver man kunna anta vad som funkar ihop. Och det är inte lätt! Men det går att göra kvalificerade gissningar.

KLÄDTYGER

Naturfiber, som bomull och ull, och regenatfiber typ viskos, är generellt att föredra framför syntet när det gäller kläder. Dels kommer de från förnybara källor, dels andas de bra och blir inte lika svettiga. En liten andel syntetfiber kan dock bidra med praktiska egenskaper och i vissa fall förlänga livet på dina kläder.

Ett grundtips är att välja tyger specifikt avsedda för klädsömnad. Lakansväv och andra stumma bomullstyger ser lätt hemgjort ut – på det dåliga sättet. Symönster har ofta förslag på kvaliteter som lämpar sig för plagget.

Utgå gärna också från stilar du gillar och titta närmare på vilka tyger som används. Materialval kan utgöra mycket av en estetik.


VIKT OCH TJOCKLEK

Tyger beskrivs vanligtvis med vikt. I likhet med papper mäter man vikten per kvadratmeter och anger den i g/m² eller gsm, grams per square metre.

Ett tygs vikt säger något om dess tjocklek, men inte allt. Olika fibrer och vävtyper påverkar också. Ett glesvävt ylletyg kan vara tjockt med en liksom svampig volym och fortfarande väga mindre (och värma mer) än ett tunnare, tätare tyg. Vikt och volym är ju inte samma sak. Täthet spelar också roll.

FALL

Tyger med fall är böljande och lägger sig i mjuka veck. Är någon missnöjd med sitt tygval handlar det ganska ofta om att tyget inte gav plagget tillräckligt mycket fall. En vid klänning i ett lite för fast tyg blir lätt tältartad; inget fel i sig, men kanske inte alltid avsikten.

För mycket fall är det mer sällan man hör om, men skulle statsministern visa sig offentligt i slinkig viskosskjorta? Troligtvis inte. Alla tyger har sina tillfällen. Fall eller inte är en smaksak. Vissa föredrar styvare tyger och tydliga former, andra föredrar följsamt och draperat.

VAR BÖRJAR MAN?

Börja med vävda tyger och inte allt för tunt, är mitt tips. Väldigt tunna tyger kan vara ömtåliga och instabila vilket gör dem svårare att klippa och sy med precision. Till toppar, skjortor och klänningar kan du börja med tunna till medelkraftiga bomulls- eller linnetyger. Runt 120–180 gsm bör vara lagom ifall vikten anges.

Är du mer intresserad av byxor och jackor är det inget problem att sy tyngre kvaliteter. Tänk bara på att det kan krävas mer press och trimmande för att få sömmarna släta och fina.

Och slutligen – undvik ljusa tyger om du är orolig för synliga misstag. Mörka, melerade eller mönstrade tyger är lite mer förlåtande.