Sy ett ärmsprund

Klassiskt tvådelat ärmsprund, så kallad tower placket. Inte så svårt som man kan tro!

Vi räknar med att sömsmånen där ärmen ska sys ihop med manschetten är 1 cm. Här finns en bildsatt guide som visuellt stöd, om än med något andra mått.

Klipp ett stort och ett litet ärmsprund per ärm. Klipp upp ärmen där du markerat sprundet på ärmen, totalt 13.5 cm mätt från den råa kanten.

Avigsidor upp: lägg lilla biten på den lilla sidan om sprundet, långsida kant i kant med snittet. Lägg den stora biten på den stora sidan, även den med avigan uppåt och långsidan längs snittet. Sy runt sprundets markering, 0.6 cm från snittet.

Klipp upp hörnen så nära stygnen du bara kan. Pressa upp triangeln med fingret. Vänd sedan alltihop så att rätsidorna är upp. Dra sprundet igenom snittet. Vik undan den stora delen så att den är ur vägen. Pressa den sydda sömsmånen mot sprundet. Vik eller pressa den råa kanten 0.6 cm mot avigan. Placera den vikta kanten så att den precis täcker stygnen. Pressa och sy upp till i höjd med luckan.

Vik ned den stora biten ovanpå alltihop. Pressa sömsmånen mot sprundet och vik den andra kanten 0.6 cm mot avigan. Placera den vikta kanten så att den precis täcker stygnen.

Nu viker vi tornet! Vik bak en 45 grader triangel. Vik bak en gång till. Sy på plats och trimma sprundet så att ärmens nederkant är jämn.