Från t-shirt till klänning

Hur du ritar om en t-shirt till en enkel klänning, plus några saker att tänka på när du improviserar klänningar.

LÄNGD

Du kan lägga ut ditt t-shirtmönster och rita till kjolen direkt på tyget. Börja med att lägga till längd direkt vid t-shirtens nederkant, kanske 35–40 cm beroende på preferens och hur ditt mönster ser ut. Stora ärmhål kan kräva mer längd eftersom fållen då tenderar att följa med upp när du lyfter armarna.

BREDD

Klänningens fåll bör vara minst 15–20 cm större än ditt stussmått för att inte bli för snäv. Justera genom att bredda vid fållen och dra en linje från yttersta punkterna till midjehöjd, eller rakt upp till ärmhålen beroende på hur du vill ha formen. Kom ihåg att öka lika mycket fram som bak.

Det var allt! Lägg till fickor och kanske uppvik på ärmarna om du vill ta den ett steg längre från t-shirt.

Fler klänningstips

Testa gärna att sy ihop olika typer av kjolar med ditt t-shirtmönster eller någon annan enkel topp. Sybeskrivningar på hur du gör en cirkelkjol, rynkad eller veckad kjol finns det gott om på både svenska och engelska. Mönsterföretaget By Hand London har till och med en kalkylator för att ta fram mått och tygåtgång för olika typer av cirkelkjolar.

Tre saker att komma ihåg:

  • När du ska rita ihop t-shirten med en separat kjol, korta då av t-shirten runt midjehöjd om du inte specifikt är ute efter att se ut som en flapper.

  • Sy i ett blixtlås eller se till att klänningen är tillräckligt vid för att kunna dras över huvudet. Är klänningens midja betydligt mindre än ditt bystmått går det inte. Om du vill slippa blixtlås och ändå ta in midjan lite kan resår vara en bra kompromiss.

  • Rynkade och veckade kjolar sys ofta av helt rektangulära tygstycken. De har alltså lika mycket tyg i midjan som i fållen. Det kan bli tjockt. En rynkad kjol som sytts fast i en överdel får bättre form om man pressar sömsmånerna noga, upp från kjolen, och syr en sticksöm som håller dem på plats. Överkanten på en veckad kjol kan plattas till genom att vecken sys ned några centimeter.