Mellanlägg – vad är skillnaden?

I mönstret står det att du behöver "fusible interfacing" – men vilka sorter finns och vilken passar bäst? En kort genomgång av påpressbara mellanlägg.

Det finns fyra typer av påpressbara mellanlägg: vävt, pressat, trikå och weft-insertion. Skillnaden i hur de påverkar ditt tyg kan vara ganska subtil. Det viktigaste är egentligen att vikten är rätt – välj hellre ett lite klent än för kraftigt. Mellanlägg kan byggas på i lager om man vill förstärka punktvis, men en kappa som blivit kartongartad går inte att rädda.

Vävt och pressat

Vävt mellanlägg tillverkas vanligtvis av bomull och liknar tyg. I likhet med vävt tyg är det stabilt på längd och bredd och bara elastiskt på diagonalen.

Pressat (nonwoven) är syntetiskt och påminner mer om papper eller filt. Det saknar trådriktning och kan skäras till hur som helst. Pressat mellanlägg finns i många olika vikter och är ofta billigare än vävt, men ger minst flexibel stadga av alla mellanlägg.

TRIKÅ OCH WEFT-INSERTION

Elastiska mellanlägg beskrivs ofta som specifikt avsedda för trikå men funkar lika bra på vävda tyger. Trikåmellanlägg är faktiskt ett utmärkt allroundval och ger mjuk, böjlig stadga.

Så även weft-insertion. Weft-insertion är liksom trikåmellanlägg stickat men har stabiliserande trådar invävda på längden. Trådarna gör att weft-insertion inte stretchar lika mycket som trikåmellanlägg, men det är fortfarande tunt nog att inte förstöra tygets fall. Bra val till skräddade plagg.