Vadå B-kupa?

Kupstorlek i sömnad är något helt annat än behåstorlek. Såhär funkar det.

Kupstorlekar i sömnad är baserade på måttskillnaden mellan övre byst och byst. Storleken ändras med varje tum (2.5 cm). En tums skillnad är A-kupa, två är B, tre är C, och så vidare. Det är med andra ord ett annat system än behåstorlekar som ju bygger på måtten runt byst och bröstkorg.

De flesta symönster är idag ritade för B-kupa, det vill säga 5 cm större byst än övre byst. Har du mindre skillnad än så kan du behöva göra en SBA, small bust adjustment. Har du 7.5 cm skillnad eller mer behöver du kanske en FBA, full bust adjustment.

Behöver du ändra?

Det beror lite på hur plagget ser ut. Finns det mycket vidd runt bysten kanske du inte behöver göra någon ändring. Men gäller det något relativt skräddat eller rentav åtsittande, där bystformen är mer definierad, är det bäst att börja räkna.

Kolla då först vilken kupstorlek mönstret är ritat för. B-kupa är som sagt vanligast, men det varierar lite. Här finns en sammanställning över vilken kroppslängd och kupstorlek mönsterföretag designar för.

I takt med att mönsterkonstruktörer utökar sina storlekar har vissa också valt att dela upp sina spann i exempelvis standard och typ “curvy”, som då inte bara är rymligare utan även inkluderar större kupstorlek. Det bör också nämnas att en del använder sig av multi cup sizing, alltså multipla kupstorlekar som komplement till sina storlekar. Det gäller bland annat Liesl + Co, Charmed Patterns, Simplicity Amazing Fit och i viss mån Vogue. 

Vilken storlek?

Hur ska du välja storlek då? Väljer du efter ditt relativt stora bystmått kommer storleken inte att matcha din överkropp i övrigt. Alltså:

  • Mät ditt övre bystmått, det som brukar heta upper eller high bust. Det övre bystmåttet mäts ovanför bystens största volym, i höjd med armhålorna.>
  • Lägg till 5 cm för att få din B-kupa. Använd det bystmåttet för att välja storlek. (Är mönstret ritat för C-kupa lägger du till 7.5 cm, osv.)
  • Jämför sedan din B-kupa med ditt verkliga bystmått för att veta hur stor ändring du behöver göra. Behöver du exempelvis utöka bysten med totalt 5 cm gör du en 2.5 cm FBA eftersom du jobbar med halva framstycket.

Ändra så tidigt som möjligt

En bystjustering ändrar både vidden och längden på ditt mönster och bör därför göras tidigt i ordningen. Vet du om att du behöver en SBA eller FBA så gör den alltid innan du börjar med en toile.

Varför påverkar bysten mönstrets längd? undrar kanske någon. För att kurvatur kräver längd. Känns det inte självklart, så tänk på det såhär: Vilken väg är längst – den genom tunneln eller över kullen? En rak linje från hals till midja är kortare än samma sträcka över kullar.