Olika sätt att ändra mönster

Rita, vik, klipp och använd insnitt för att ändra formen på dina mönsterdelar.

Om du inte brukar göra mönsterändringar kan det verka snårigt och tekniskt. Men ta en bit i taget. Fokusera på det som är mest relevant för dig och kom ihåg att det är bättre att ändra för lite än för mycket. Här följer fyra vanliga tekniker för att ändra form på mönsterdelar.

Rita om

För att göra designändringar och för att reducera eller utöka volym. Du kan exempelvis rita om sidosömmar, halslinningar eller insnitt.

Vik bort

För att reducera volym. Exempelvis kan en för vid halslinning minskas genom att man nyper ihop en kil, tejpar och ritar om rundningen. Du kan också vika bort längd från exempelvis byxben istället för att klippa och lägga omlott.

Klipp (slash and spread)

För att reducera eller utöka volym. Enklare ändringar innebär att ett eller flera snitt vidgas som kilar och fylls ut med papper (eller tvärtom, läggs omlott för att minskas). Andra justeringar, som att ändra kupstorlek, är mer komplexa och involverar snitt i flera riktningar.

Är du osäker på hur en viss ändring ska utföras, googla! Du behöver inte veta vad ändringen kallas. Det räcker med plagg och symptom för bra sökträffar, åtminstone på engelska. Söker du t.ex. på pants wrinkles below seat får du upp en mängd olika förslag på vad som kan vara problemet och hur du löser det.

Slash and spread: full tummy adjustment. Ur guiden Rita en skjorta.

Dart manipulation

För designändringar snarare än passform. Ett mönster (eller grundliv) med insnitt kan ändras på flera sätt. Insnittet kan roteras till ett tiotal olika positioner, delas upp till flera mindre upptag eller omvandlas till designelement som rynkningar, veck eller prinsessömmar.

Dart manipulation: här flyttas ett insnitt från axel till byst. Ur guiden Rita ett grundliv.