Mönster och passform

Hur skiljer sig olika mönsterdesigners åt? Och hur väljer man egentligen storlek? Några bastips för dig som vill hitta rätt symönster.

Gamla skolans mönsterkonstruktörer företräds främst av the big four: Butterick, McCalls, Simplicity och Vogue. Deras mönster är överlag välritade, jämna i kvalitet och innehåller ofta ett flertal variationer. Instruktionerna kan dock vara åt det kortfattade hållet. De får också kritik för att ibland rita in överdrivet mycket rörelsevidd.

Sedan 00-talet har det vuxit fram en ny generation mindre mönsterföretag som i större utsträckning inkluderar nybörjare och som ofta har en mer modern estetik. Lite yngre och piggare, om man vill. En nackdel med så kallade indiedesigners är dock att alla har sin egen grundmall, medan samtliga mönster från the big four är ritade för samma kroppsmått.

VÄLJA STORLEK

Mät din byst (bröstvidd för män), midja och stuss och jämför med storlekstabellen på mönstret. Det är en fördel om mönstret också anger det färdiga plaggets mått, eftersom du då kan se hur mycket rörelsevidd som ingår. Ligger dina mått mellan storlekar kan du själv avgöra om du behöver den större storleken eller om det finns vidd nog ändå.

VILKA MÅTT ÄR VIKTIGAST?

Ofta säger man att byst och stuss är de viktigaste måtten. Och jo, eftersom det är där kroppen är som störst är det de måtten som avgör om plagget går att få på. Det är en bra tumregel om man köper kläder – eller för alla vars mått mer eller mindre faller inom samma storlek.

Har du däremot relativt stor byst eller breda höfter kan det vara ett misstag att välja storlek utifrån dina “avvikande” (stora citattecken nu!) proportioner. Tänk på det om du ofta upplever att halslinningen glappar, att axlarna är för breda eller att midja och byxben blir för vida. Samtliga exempel är mycket svårare problem att fixa än att lägga till utrymme i byst eller höft.

LÄSTIPS

För den som vill fördjupa sig i passform och mönsterändringar är Sarah Veblens The Complete Photo Guide to Perfect Fitting (ISBN 9781589236080) en guldgruva. Pedagogisk, heltäckande, massa foton. Vill man inte ha en hel bok så finns många bra artiklar på ämnet – varav flera författade av Veblen – hos Threads Magazine.