Vilka verktyg krävs för att sy kläder?

En lista över grejerna du inte klarar dig utan. Till skjortan och kappan finns ytterligare ett par rekommendationer, men de är mer specialiserade.

SYMASKIN

Du behöver ha tillgång till en symaskin som kan sy raksöm, backstygn och sicksack. För skjortan är automatisk knapphålsfunktion ett plus. Du bör ha koll på hur man trär maskinen, byter nål, spolar tråd samt anpassar trådspänning och stygnlängd.

NÅL OCH TRÅD

Ta för vana att byta nål i maskinen hyfsat ofta, efter ungefär åtta timmars sömnad eller tre spolar undertråd. Skaffa ett gäng universalnålar, eller Microtex för tunna tyger. En nål för att sy för hand är också bra att ha. Du kan använda samma sorts tråd till de allra flesta syprojekt. Universaltråd typ Gütermanns “alla tygers tråd” tillverkas av polyester och krymper inte i tvätten.

STRYKJÄRN

Ett måste för släta, fina sömmar. För att forma ärmhål och halslinningar är det bra att ha en presskudde, men en hårt hoprullad handduk funkar också. Som barriär mellan tyg och strykjärn används en pressduk – valfri tunn, ofärgad tygbit.

SAX ELLER RULLKNIV, MATTA OCH LINJAL

Om du skär eller klipper ut dina delar är en smaksak. En sax äger många redan och kräver inget underlägg. Rullkniv ger dock bättre precision eftersom tyget ligger helt plant när du skär.

Din sax bör vara 20–25 cm, vass, och gärna specifikt avsedd för tyg. Ett bra tillskärarkit består av rullkniv och extra knivblad (förslagsvis 45 mm), en självläkande skärmatta på minst 60 x 90 cm och en transparent linjal. Du kan också komplettera med en liten trådsax för att trimma bort ändar.

KNAPPNÅLAR

Gärna långa och tunna, så att de kan hålla mycket tyg utan att lämna märken. (Men sy aldrig över nålar – även de tunnaste kan fastna och skada din maskin.) En magnetisk nåldyna är bra för att hålla ordning på dem.

MÅTTBAND

För att mäta kroppen, tyget och diverse mått på ditt projekt. En liten symätsticka är också smidigt att ha till hands. Kallas även sömometer eller fiffikus.

KALKERPAPPER, PENNA, TEJP OCH PAPPERSSAX

För att rita av mönster. Mönsterpapper finns i olika utföranden men viktigast är att det är tunt nog att se igenom, och gärna av större format. Tunt papper kan vikas platt och strykas slätt igen. Men håll strykjärnet borta från tejpade skarvar – vanlig kontorstejp smälter lätt och skrynklar till pappret. Washitejp går att ta av och sätta på igen.

SKRÄDDARKRITA

För att överföra mönstret till ditt tyg. Det finns även vattenlösliga märkpennor som är bra för tillfälliga markeringar som fickplacering.

SPRÄTTNÅL

Köp två. De kostar inte mycket, men att tappa bort en när du behöver den är supertråkigt.