Mellanfodra för extra värme

En vinterkappa kan behöva mellanfodras för att bli tillräckligt varm. Det låter kanske tekniskt men är inte alls svårt att göra.

Mellanfoder kallas ett skikt mellan yttertyg och foder som isolerar mot vind och kyla. Det sys inte som en egen enhet, utan snarare som ett extra lager på foderdelarna innan de sys samman.

TUNT OCH VARMT

Mellanfoder ska vara tunt men värmande – tänk pyjamasflanell, shetlandsull eller tunn syntetvadd typ Thinsulate eller PrimaLoft. Syntetmaterialen finns ofta i flera tjocklekar avsedda för olika temperaturer.

Underskatta dock inte vad den extra tjockleken gör för plagget. Se till att du har en rymlig modell, eller gå upp en storlek för att kompensera för mellanfodret om din kappa är smal.

SÅHÄR GÖR DU

Klipp alla delar till ditt foder och förbered dem fram till att de ska sys ihop; sy och pressa eventuella insnitt och vecket mitt bak om ditt mönster har det. Ta sedan mönsterdelarna till fodrets fram- och bakstycken. Ärmar, infodringar och detaljer behövs inte.

Vik bort eventuellt veck mitt bak. Klipp ut delarna i flanell – eller vad du valt – och nåla mot avigsidan av motsvarande foderdelar. Tråckla några millimeter utanför sylinjen (t.ex. på 12 mm om sömsmånen är 15 mm). Trimma sedan bort flanellen från sömsmånen, ända fram till stygnen.

När alla foderdelar runt kroppen dubblerats kan du fortsätta sy ihop fodret enligt mönstrets instruktioner. Tänk bara på att trimma bort mellanfodret ur fållen innan den sys för att minimera bulk.